Objecten

Er zijn verschillende vaste objecten te bewonderen in Museum Ravenstein. Zo hebben wij verschillende emaille afwerkingen op bijzondere metalen items, maar ook exposities met het gebruik van vlakglas. Alle items zijn onderverdeeld in verschillende categorieën waar specifieke kunstenaars in thuis horen. Hieronder lichten we een aantal van onze merkwaardige objecten toe.

De insecten in emaille zijn misschien wel het meest bijzondere kunstwerken wat wij momenteel in ons museum presenteren. Deze kleurrijke metalen insecten hebben een wat rauwere afwerking, waardoor ze wat zwaarder en imposanter over kunnen komen op het publiek. Niet alleen het uiterlijk is bijzonder aan de insecten, ook het formaat is expres uit verhouding gecreëerd. Bewonder de reusachtige, haast sprookjesachtige insecten in emaille afwerking van Spaanse kunstenaar Pablo Custa.

Fashion en emaille wordt vaak als een onmogelijke combinatie gezien in onze kunst cultuur. Het werd daarom voor Marlene Weston juist een uitdaging om de proef op de som te nemen. Met haar expositie van emaille hoofddeksels heeft zij voor een hoop publiciteit gezorgd. De hoofddeksels zijn gemaakt van metaal wat met de hand gesmolten is. Door de speciale afwerking is er gebruik gemaakt van schaduw kleuringen, waardoor de hoofddeksels van stof lijken te zijn. Deze bijzondere illusie is zeker een aanrader om te bezoeken tijdens de wandelroute door onze museum.

Op een eigentijdse en moderne manier glas uitdrukken; dat is de expositie van Jeroen Kruit, glasexpert en geboren kunstenaar. Zijn objecten bestaan uit vlakglas werken met een kleurrijke afwerking. Kruit staat bekend om zijn speelse en grafische toepassingen op glas, wat altijd voor een eyecatcher zorgt tijdens zijn exposities. Door het gebruik van speciale verlichting achter het glas, zijn de kleurrijke patronen te zien door de gehele ruimte en maakt dit een van de beste werken van Kruit sinds zijn laatste expositie “Colors in the room”.
Tijdens onze speciale event van Jeroen Kruit op 4 juni wordt Museum Ravenstein geheel omgetoverd tot een glas tegen licht show. U bent van harte welkom om dit met ons te komen bewonderen op deze speciale avond.

Emaille sieraden zijn uit het beeld van vroeger niet weg te denken. Kunstenares Mientje van de Saar heeft als professionele juwelier veel kennis op mogen doen tijdens haar werk in de sieradenbranche. Deze kennis besloot zij te gebruiken voor haar nieuwste expositie Email me, een presentatie van haar sieradencollectie afgewerkt met emaille. Van de Saar wilt hiermee laten zien dat emaille niet saai is, maar juist tegenwoordig goed gebruikt kan worden voor de meest unieke stukken. Tevens zijn haar sieraden ook te koop, voor meer informatie kunt u terecht bij onze verkoopbalie in het museum.

Bekijk ook onze nieuwste emaille schilderij collectie uit 1838. Deze unieke stukken zijn altijd goed bewaard gebleven door het uitvoeren van uitstekende zorg. Rond 1900 waren deze schilderijen in handen van een Oostenrijkse militair A. Frauer die ze als cadeau geschonken heeft gekregen van zijn vader. De schilderijen zijn door verschillende generaties altijd bewaard gebleven totdat ze uiteindelijk verkocht zijn aan Museum Ravenstein. Sinds Februari kunt u deze schilderijen van dichtbij bewonderen in onze ingerichte expositieruimte.

Het grootste en meest indrukwekkendste onderdeel van de expositie is voor u hoogstwaarschijnlijk de sculpturen gemaakt uit glas. Deze “panelen” van 4 meter hoog zijn afgewerkt door gedetailleerde slijpingen in en om het glas. Deze sculpturen hebben het doel om bewust te worden van lichaam en geest. Door het melkglas wat toegepast is brengt het paneel rust in het hoofd door er naar te kijken. De kunstwerken, gecreëerd door Raymond Rosso, worden voornamelijk geproduceerd voor psychologisch doeleinden op openbare plekken. Het doel van Rosso is het creëren van meer eenheid en harmonie op straat.