Een bezoek aan Ravenstein

De grote steden kent u nu vast wel een beetje, maar is het niet een keer leuk om te kijken wat er nog meer te zien is? Zo heeft Nederland heel veel bijzondere en unieke plekken waar u waarschijnlijk nog nooit bent geweest. Zonde, want het heeft misschien nog wel meer te bieden dan de grote stad, maar in ieder geval net zoveel!

Wat dacht u van een bezoek aan een stad in Noord-Brabant. Een stad die is ontstaan in de 14e eeuw op de grens van Brabant, Gelre en Kleef. Een stad die officieel pas vanaf 1814 onder het Koninkrijk der Nederlander valt. Een vestigingsstad met een rijke geschiedenis, maar daarnaast natuurlijk ook heel veel moderne zaken bevat. Welkom in Ravenstein!

Bent u een buitenmens? Dan kunt u in Ravenstein genieten van verschillende stadswandelingen en diverse fietsroute. Allemaal langs historische panden en gebouwen. Ook voor de foodliefhebber biedt Ravenstein genoeg. De historische binnenstad bevat heel veel gezellige restaurants en diverse cafés waar u kunt genieten van een gezellig afzakkertje. 

Wanneer u de binnenstad van Ravenstein binnenkomt herkent u het gelijk aan de oude stadspoorten die de stad van oudsher afschermde tegen gevaren van buitenaf. De huidige inwoners van Ravenstein delen hun stad graag met mensen van buitenaf. U heeft zelfs kans wanneer u aan een inwoner vraagt over het bijzondere verhaal van professor van Mourik dat u gelijk een avondvullend programma heeft.

Naast de historische binnenstad biedt Ravenstein nog meer. Zo heeft deze stad ook een museum, Museum Ravenstein. Hier kunt u genieten van kunst met een mooie geschiedenis, prachtige objecten voorzien van verschillende emaille afwerkingen. 

Naast deze vaste objecten biedt het museum nog meer. Zo kunt u de expositie van de Spaanse kunstenaar Pablo Custa bewonderen. Deze expositie bestaat uit bijzondere kunstwerken namelijk diverse insecten in emaille. De kleurrijke metalen insecten zijn door hun ietwat rauwere afwerkingen en soms ook iets afwijkende formaat een echte eyecatcher. 

Marlene Weston laat in het museum zien dat emaille en mode heel goed samen kunnen. Door een prachtige collectie van emaille hoofddeksels te ontwerpen zorgde ze ervoor dat zowel kunst als modeliefhebbers geïnteresseerd raakten in deze unieke combinatie.

Voordat u heerlijk in de Museumtuin kunt genieten van een kop koffie, thee en iets lekkers, is het aan te raden ook nog even op de wandelroute de expositie van Jeroen Kruit mee te pakken. Jeroen Kruit staat bekend als kunstenaar en glasexpert. Deze twee expertises heeft hij samengebracht in een kunstcollectie. Tijdens zijn laatste collectie maakt hij gebruikt van speciale verlichting wat deze expositie nog bijzonderder maakt. Een echte aanrader!

Wanneer u alles heeft gezien wat het museum u te bieden heeft, kunt u ook nog even zelf creatief aan de gang met één van de vele workshops die gegeven worden in dit museum. Misschien schuilt er in u wel een verscholen beeldhouwer of een echte kenner van emaille.

Bent u niet zo creatief, maar wel geïnteresseerd in de geschiedenis van de kunst? Dan kunt u zich ook even terugtrekken in het kenniscentrum van het museum. Hier vindt u alles wat u wilt weten over die ene kunstenaar of een bepaalde techniek. Niet alleen in tekst, maar het museum beschikt ook over veel beeldmateriaal. 

Een bezoek aan Ravenstein brengt de geschiedenis weer even tot leven!